DISTRIBUIREA TRIMESTRIALA A DIVIDENDELOR – PROIECT APROAPE DE VOTUL DECISIV

DISTRIBUIREA TRIMESTRIALĂ A DIVIDENDELOR – PROIECT APROAPE DE VOTUL DECISIV

Potrivit unui proiect de act normativ care va fi votat curând de Cameră, repartizarea profitului între acționarii sau asociații unei firme va putea fi făcută și trimestrial, în timpul exercițiului financiar, în limita profitului contabil net realizat trimestrial.

Conform actualelor dispoziții, legislația permite repartizarea profitului abia după aprobarea situațiilor financiare anuale, la o perioada considerabilă după încheierea exercițiului financiar.

Astfel, măsura referitoare la distribuirea trimestrială a dividendelor este inclusă într-o propunere legislativă ce va urma să modifice atât Legea contabilității nr. 82/1991, cât și Legea societăților nr. 31/1990.

Reamintim faptul că documentul a fost adoptat de Senat acum un an și urmează să ajungă, cu propunere de adoptare, la votul decisiv al Camerei Deputaților.

Practic, companiile care vor împărți dividende trimestrial vor fi obligate să întocmească situații financiare interimare. Acolo unde este cazul, aceste bilanțuri vor trebui auditate și verificate de către cenzori.

Potrivit documentului menționat, repartizarea trimestrială a profitului către acționari sau asociați se poate efectua opțional, în cursul exercițiului financiar, în limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate și sume retrase din rezerve disponibile în acest scop, din care se scad orice pierderi reportate și sume depuse în rezerve în conformitate cu cerințele legale sau statutare, respectiv pe baza situațiilor financiare interimare aprobate de adunarea generală a acționarilor sau asociaților, dupa caz.

Totuși, după ce se vor aproba situațiile financiare anuale, se va face o regularizare a sumelor repartizate trimestrial.

Prin urmare, dividendele repartizate și plătite în plus în timpul exercițiului financiar vor trebui restituite în 60 de zile de la aprobarea situațiilor financiare anuale.

„Obligația de restituire intervine pentru persoanele care au încasat dividende trimestrial, iar conducerea societății are obligația de a urmări recuperarea acestor sume și de a dispune măsurile ce se impun în acest scop”, este subliniat în proiect.

Sursa: INFO LEGISLATIV

IMG_8066

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s