Noutăți SPLIT TVA

Plata defalcată a TVA în forma care a fost prezentată iniţial în programul de guvernare al PSD pare a nu mai exista pentru foarte multă vreme. Deşi măsura este deja în vigoare, în mod opţional, de la 1 octombrie, şi ar urma să se aplice obligatoriu de la 1 ianuarie 2018, partidul care a iniţiat această idee vrea să o schimbe.

Vineri, premierul Mihai Tudose a anunţat că măsura va fi modificată prin amendamente aduse la ordonanţă. Acesta dorește să renunţe la obligativitate pentru toate firmele, urmând ca legea să se aplice numai celor în insolvenţă sau în faliment, deşi ministrul Tudose spunea că se va aplica numai firmelor de stat în această situaţie.

„Nu va mai fi obligatorie pentru toată lumea, ci, în principiu, pentru firmele care intră în insolvenţă, în faliment sau firmele cu istoric fiscal nu foarte coerent, adică cu două – trei – patru întârzieri la TVA”, a declarat prim-ministrul Mihai Tudose.

Decizia a venit în urma unor discuţii cu patronatele, astfel că Ministerul de Finanţe a început „să nuanţeze” ordonanţa privind split TVA. Premierul a mai spus că amendamentele la legea de aprobare a ordonanţei privind split TVA vor fi depuse la Senat.

Senatorului PSD Orlando Eugen Teodorovici a depus un amendament la lege prin care aceasta să se aplice obligatoriu, de la 1 ianuarie 2018, numai de către companiile de stat sau de cele care au relaţii contractuale cu statul, celelalte companii urmând să o aplice opţional. Acest amendament mai specifică faptul că, dacă măsura se va dovedi eficientă, abia din 2019 se pot lua în considerare extinderea şi impunerea obligativităţii la toate companiile.

România nu a cerut derogare de la Comisia Europeană pentru a implementa sistemul de plată defalcată a TVA, cum au făcut Italia şi Polonia când au aplicat astfel de măsuri, se arată într-un răspuns al comisarului european Pierre Moscovici, responsabil pentru fiscalitate în cadrul Comisiei Europene, la o întrebare a deputatului USR Claudiu Năsui. Moscovici arată, în scrisoarea de răspuns adresată lui Năsui, că cei din Comisia Europeană au fost informaţi de autorităţile române despre introducerea acestui mecanism şi că păstrează legătura pe acest subiect. În schimb, în ceea ce priveşte o derogare, Moscovici spune că România nu a transmis Comisiei Europene o cerere în acest sens, pentru a putea face excepţie de la Directiva europeană privind TVA.

Întruncât Ordonanța privind plata defalcată a TVA, este în vigoare, firmele care au optat pentru SPLIT TVA, vor folosi conturile  5126 „Conturi la bănci în lei – TVA defalcat (A)” și 5127 „Conturi la bănci în valută – TVA defalcat (A)”, conturi introduse prin Ordin nr.  2827 /2017 din 30 octombrie privind completarea unor reglementări contabile, care modifică planul de conturi general.

image1

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s