Forme juridice de organizare în funcție de domeniul de activitate

Atunci când vrei să începi o afacere de succes trebuie să analizezi atent piaţa, să întocmeşti un plan de afaceri realist, dar şi să te documentezi straşnic pentru a şti ce formă juridică de organizare ţi se potriveşte în funcţie de domeniul de activitate.

Conform Legii, societățile comerciale sunt de mai multe feluri:

  • societate în nume colectiv;
  • societate în comandită simplă;
  • societate pe acțiuni;
  • societate în comandită pe acțiuni;
  • societate cu răspundere limitată;
  • societate europeană;

Pe scurt vă prezentăm cele mai întâlnite și avantajoase forme juridice de organizare.

SRL-D

Societatea cu Răspundere Limitată – Debutant este reglementată de către Ordonanţa de Urgenţă 6/2011 şi a fost realizată în vederea stimulării înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanți.

Un SRL-D poate fi înfiinţat de intreprinzător debutant, o persoană fizică majoră ce îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

  • nu a mai fost acţionar în cadrul altor firme din spatiul economic european. Dacă a avut un PFA sau un II, poate să îsi înfiinţeze un SRL-D.

Important e să nu fi fost acţionar într-un SRL(-D) sau SA.

  • SRL-D-ul poate să aibă până la 5 asociaţi, însă toţi trebuie să respecte cele două condiţii de mai sus. De asemenea, compania  trebuie să fie administrată de cel puţin unul dintre ei, ori de asociatul unic.

La infiinţarea SRL-D-ului, se pot alege maximum 5 grupe (cele cu 3 cifre) de activitate pentru obiectul de activitate, fiind excluse o serie de coduri CAEN specifice.

SRL

Societate cu răspundere limitată – costurile de înființare sunt în medie de 600 lei, adică taxele ce se plătesc la Oficiul Registrului Comerțului (ORC). E incredibil de greu de desființat un SRL. Costurile sunt mult mai mari, iar procedurile de radiere destul de complicate.

E ușor de întreținut un SRL cu activitate, și ne referim aici la faptul că, în medie, există doar cheltuieli administrative (contabilitate), și salarii (dacă este cazul).

Atenție la actele, documentele, registrele și procedurile ce trebuiesc îndeplinite după ce firma este deja înființată.

Un contabil este esential! 

Dacă veți avea o legătură profesională de durată cu acesta, veți observa că sfaturile lui vă vor scuti de multe milioane care se pot plati din neatenție la stat.

In cazul SRL-urilor, răspunderea intervine în limita capitalului social, de 200 ron în majoritatea cazurilor. Dacă se constata însă că a existat rea-voința, răspunderea se transferă și asupra administratorului care a întocmit respectivele acte, sau din pricina căruia s-a ajuns la situația în cauză.

SRL poate avea un singur asociat. Legea stabilește că numărul asociaților nu poate fi mai mare de 50.

Capitalul social necesar pentru înființarea unei SRL nu poate fi mai mic de 200 lei și se divide în părți sociale egale, care nu pot fi mai mici de 10 lei.

SA

Societatea pe acțiuni este societatea al cărei capital social este împărtit în acțiuni, iar obligațiile sociale sunt garantate cu patromoniul social; acționarii răspund numai în limita aportului lor.

Numărul de acționari în SA nu poate fi mai mic de 2. Legea nu impune pentru această formă de societate un număr maxim de acționari.

Atât acționari, cât și asociații pot fi persoane fizice și persoane juridice având cetățenie, respectiv, naționalitate, română și străină.

Pentru SA capitalul social nu poate fi mai mic de 90.000 lei și valoarea nominala a unei acțiuni nu poate fi mai mica de 0,1 lei. Aportul în numerar este obligatoriu pentru ambele forme. Aporturile în natura trebuie sa fie evaluabile din punct de vedere economic și sunt vărsate prin transferarea drepturilor corespunzătoare și prin predarea efectivă către societate a bunurilor aflate în stare de utilizare.

image1

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s